Hollandia Aladár szemével

Ügyintézések Hollandiában - Munkavállalás

Ügyintézések Hollandiában - Munkavállalás

Hollandia nem alkalmaz munkaerőpiaci korlátozásokat Magyarország állampolgáraival szemben.

2007. május 1-jén megnyíltak a határok az Európai Unióba 2004-ben belépett országok munkavállalói számára.

Az állampolgároknak nem kell bejelentkezniük az IND-hez ahhoz, hogy munkába állhassanak.

A hivatalos nyelv ugyan a holland de a lakosság 70% beszél legalább még egy nyelvet. Sokan beszélnek németül de nem szívesen szólalnak meg. Azonban ha Hollandiában szeretnél dolgozni egy alapszintű holland nyelvtudásra szükséged lesz. Ez akkor is igaz ha olyan vállalathoz tudsz elhelyezkedni ahol a közös beszélt nyelv az angol mondjuk. A hivatalos leveleidet pl. hollandul kapod meg.

Legalább középfokú holland nyelvtudás hiányában pedig szinte csak fizikai munkákra és alacsony szintű pozíciókra tehetsz szert. Kivételek talán a multinacionális vállalatok, ott viszont a tárgyalási szintű angol az elvárás. A felsővezetői pozíciók elnyeréséhez elengedhetetlen egy nyugati nyelv - elsősorban az angol - illetve a holland nyelv felsőfokú ismerete.

Diplomák és végzetségek elismerése

Általános információért a következő központot kell hívni:

Information Center for Crendetial Evaluation (IcDW)
P.O. Box 7338
NL- 2701 AH Zoetermeer
Tel: + 31 79 3217930

Ezen iroda fogja meg mondani, hogy az alábbi két központ melyikében kell elfogadtatni a diplomákat. Ez annak függvénye, hogy mit szándékozunk dolgozni Hollandiában.

NUFFIC (Netherlands Organization for Ineternational Cooperation in Higher Education)
Ez a szervezet felelős az oktatási rendszerek összehasonlításáért és a diplomák elbírálásáért.
P.O. Box 29777
Kortenaerkade 11
NL- 2502 LT Den Haag
Tel: + 31 70 426 0260
e-mail: info@idw.nl
Honlapjuk címe: www.idw.nl
COLO Expertisebureau Internationale Diplomawaardering
A magánszektorban a szakmai képzésért felelős nemzeti testületek egyesülete. 21 testületet képvisel és minden testület egy iparág vagy üzletág köré szerveződik.
P.O. Box 7259
NL- 2701 AG Zoetermeer
Tel: + 31 79 3523000

Tanácsos már azelőtt elkezdeni munkát keresni, mielőtt elindul valaki Hollandiába. Az EURES-tanácsadók segítenek ebben, ha egyedül nem megy.

EURES álláskereső

EURES tanácsadók Hollandiában: (magyarul nem igazán beszélnek, de angolul mindegyik) akikhez fordulhatunk ha tanácsra van szükségünk munkával, bejelentkezéssel stb kapcsolatban.

Ahol munkát találhatunk Hollandiában

Szeretném megjegyezni, hogy Én még nem próbáltam egy munkaerő közvetítőt sem így személyes tapasztalataim nincsenek. Viszont akinek van ezen cégekkel kapcsolatban jó vagy rossz vagy bármilyen tapasztalata kérlek ossza meg velünk, hogy mást is tudjunk tájékoztatni nehogy valamelyik szélhámos cég áldozata legyen. Illetve ha még tudtok korrekt cégeket szívesen kiteszem a lapra a linkjüket. Köszönöm a segítséget!

Munka-és Jövedelmügyi Központ (Center for Work and Income)

További linkek oldalt a linkek között.

Munkaerő közvetítők

Nem árt tudni, hogy a holland állásközvetítők zöme munkaerő-kölcsönzőként működik. Ez azért van így, mert így a cégnek nem kell a munkavállalóval szerződést kötnie és bármikor azonnal elbocsáthatnak. Nincs felmondási idő, mert a közvetítő iroda többnyire nem garantál, és nem is köt időhatállyal szerződést. Fontos, hogy nem az irodákhoz forduló pályázó határozza meg azt, hogy milyen típusú állásról értesítsék, hanem a közvetítő iroda munkatársai választják ki a szakmai önéletrajza alapján, hogy mely állást küldik el a jelentkezőnek, mely pozícióra lenne alkalmas. És miután sikerült állást találnia, a közvetítő irodával továbbra is szükséges tartania a kapcsolatot, mivel ők utalják a bért. Általában órabért kapnak a munkavállalók és a heti kifizetés jellemző.

Munkahely pályázás menete

Mezőgazdasági munkáknál és alacsony képzetséggel rendelkező személyek esetében a munkáltatók szeretik a személyes találkozást. Természetesen a munkáltató megéri, hogy ha még valaki Mo. tartózkodik. Ilyen esetben elég levélen keresztül jelentkezni. Magyarországgal ellentétben itt a munkaadók válaszolnak is levelünkre még akkor is ha épp nincs megfelelő állás a számunkra. A képzett, illetve magasan képzett munkakeresők esetében az önéletrajz, gépelt kísérőlevél az általános eljárás.

Önéletrajz

Az önéletrajzot írhatjuk hollandul illetve angolul. Előbbivel nagyobb sikert érünk el. A holland önéletrajz tömör és célratörő. Az utóbbi időben a fordított kronológia sorrend terjedt el(legutóbbi munkahely az elején). Terjedelme maximum 2 oldal legyen. A holland munkáltatók a lehető legrövidebb önéletrajzokat kedvelik, ezért minden nem releváns információt hagyunk ki.

Mit kell tartalmaznia egy holland önéletrajznak

 • személyes adatok
 • iskolai végzetség
 • munkatapasztalat- pontos dátumokkal
 • hobbik

A holland munkáltató fontosnak tartja a hobbit és a szociális tevékenységet.

Referenciákat és oklevelekről szóló másolatokat nem szükséges mellékelni. Azok csak a későbbiek folyamán kerülnek bemutatásra.

Önéletrajz minták magyarul.

Egy holland ember angol nyelvű önéletrajza.

Önéletrajz minta.

Holland önéletrajz minta.

Önéletrajz minta.

Holland nyelvű önéletrajz.

Holland nyelvű önéletrajzminták.

Kisérőlevél

A kísérőlevelet célszerű hollandul megírni. A kísérőlevelet gépelve kell benyújtani. Kézzel már nem szokás írni!

A holland kísérőlevél rövid, tömör és célratörő. Egy jó minőségű A4-es lapra kell írni. A levél első részében részletezni kell, hogy miért jelentkezel arra a munkára. Középső részében, hogy miért tartod magad a munkára megfelelő jelentkezőnek és mi motivál. A levél záró részében célszerű megemlíteni, hogy egy személyes interjú keretében szívesen részleteznéd az egyes pontokat.

A holland munkáltatók általában elég gyorsan válaszolnak a levére. Amennyiben eltelt két hét és még nem jött válasz nyugodtan telefonáljunk annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk levelünk célba ért.

Kísérőlevél minták magyarul.

Interjú

Az interjú során fontos szerepe van a motivációnak. Legyél felkészülve olyan kérdések megválaszolására, hogy miért pont ott szeretnél dolgozni. Tudd felsorolni azokat a területeket amihez értesz. Tudj beszelni a hiányosságaidról (de úgy hogy azt pozitívumként tüntesd fel) a gyenge pontjaidról. Ezeket tudd konkrét példákkal bizonyítani. Általában az interjúk több fordulósak. Készülj fel, hogy a végén te is tehetsz fel kérdést és az ne az legyen, hogy és mennyit fogok keresni.

Munkaszerződés

Ha sikerül megszerezned az állást akkor a munkáltatóval a bruttó fizetésben állapodtok meg. A nettó összeg melyet a bankszámládra utalnak majd függ a bruttó összegből való levonásoktól (adó, tb stb)

A fizetés az alapbérből valamint a túlóra pénzből és egyéb járulékokból (pl. üdülési hozzájárulás) tevődik össze. Az alapfizetést hetente vagy havonta fizeti a munkáltató. Az üdülési hozzájárulást a májusi fizetéssel együtt szokták utalni, többnyire egy havi fizetés.

Minimálbér Hollaniában 2009 január 1-től euróban:

Életkorhavibérhetibér
23 és felette1381,20318,75
221174,00270,90
211001,35213,10
20849,45196,05
19725,15167,35
18628,45145,05
17545,55125,90
16476,50109,95
15414,3595,60

Bővebb információ a minimálbérről.(angol)

Hollandiában a törvény lehetővé teszi a munkaszerződések szóbeli és írásbeli megkötését is. Hollandiában munkaszerződést 15 évnél idősebb személyek köthetnek. A 18 éven aluliak csak szülői vagy felügyeleti engedéllyel köthetnek munkaszerződést.

A munkaszerződésnél érdemes figyelmesen áttanulmányozni a fizetéssel, utazással és szállással kapcsolatos kitételeket (ez utóbbi kettő esetében, hogy a munkavállaló vagy a munkáltató fizeti-e ezek költségét).

Munkaidő

A törvény által előírt teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a heti munkaidő maximum 48 óra/hét. A napi munkaidő nem lehet több 8,5 óránál. A munkahét öt napból áll, melyből egy kötelező pihenőnap. A gyakorlatban a legtöbb munkaszerződésben a heti munkaidőt 36-40 órában, a napi munkaidőt pedig 7,5 órában állapítják meg. A kohászati és gépipari területeken négy napos munkahetet alkalmaznak.

A holland törvények maximálisan 176 túlórát engedélyeznek havonta vagy éves átlagban 42,5 órát hetente. A túlórát a munkavállaló önkéntesen vállalja, és az nem terjedhet ki az éjszakai műszakra. A túlórát pénzbeli juttatással (a normál bér 150-300%-a között változik) vagy szabadsággal fizetik ki.

Vasárnapi munka (elviekben tilos) esetében a munkavállaló részére pihenőnapot kell biztosítani.

Szabadságok

Az éves szabadság minimum 24 nap/év, amelyet 10 nemzeti ünnepnap egészít ki. Az ünnepnapokon vállalt munkát egy teljes szabadnappal kell kompenzálni az azt követő hat nap valamelyikén. A négy óránál kevesebb, ünnepnapon végzett munkaért félnapi pihenőnap jár.

Betegszabadság: a munkavállalók egy évig lehetnek távol ezen a címen. Szellemi munkát végzők a betegszabadság első hónapjában, a fizikai munkát végzők szabadságuk első 14 napjában fizetésük 100%-át kapják. Az ezt követő időszakban a munkavállalóknak normál fizetésük 90%-a jár.

Szülési és adoptálási szabadság: a munkavállalóknak 15 heti szabadság jár ezen a címen (hat bármikor kivehető hetet, egy hetet kötelezően a szülés előtt és nyolc hetet a szülést követően). Az első heti hiányzás alatt a normál fizetés 100%-át, a 31. napot követően a 80%-át, majd a 98. napig a 75%-át kapják a munkavállalók. A fizikai munkások az első hónapban normál fizetésük 100%-át, majd 75%-át kapják meg.

Szakképzési célú szabadság: lehetőséget ad a munkavállalóknak, hogy fizetett szabadság alatt szakképzésen vegyenek részt (120-180 órás/év szakképzés).

Munkakeresési célú szabadság: a munkavállalóknak joguk van egy héten egy vagy két alkalommal szabadságot kivenni, hogy munkát kereshessenek. A hiányzások nem haladják meg a heti egy teljes napi hiányzást.

Ezek a szabadságok változhatnak, attól függően, hogy milyen szerződést kötöttünk a céggel.

Munkanélküli segély

Aki munkanélkülivé válik azonnal regisztráltatnia kell magát annál a szakmai társaságnál, amellyel munkáltatója kapcsolatban áll, és a Munkaügyi Hivatalban (Arbeidsbureau).Ha nem tesz eleget e kötelezettségeinek, az a támogatás folyósításának megtagadását vonhatja maga után.

Jogosultak: minden dolgozó, aki elveszíti munkáját jogosult a munkanélküli biztosításra.

Feltételek

 • Alkalmazotti viszony a munkanélkülivé válást közvetlenül megelőző 12 hónapon belül legalább 26 hétig.
 • Munkaviszonya a munkanélkülivé válást közvetlenül megelőző öt évben legalább 52 napig minden évben.

Juttatások

 • 6 havi alaptámogatás
 • meghosszabbított támogatás, mely 3 hónaptól 4.5 hónapig terjedhet
 • 2 évig tartó támogatás, mely idősebb emberek esetében meghosszabbítható maximum 3.5 évre

A juttatások összege

 • Az alaptámogatás és a meghosszabbított támogatás a napi fizetés 70%-ával egyezik meg.
 • A 2 évig tartó támogatás a mindenkori minimálbér 70%-ával egyenlő.

A juttatások csökkennek, ha a jogosult elérte a 65. életévét, mivel ettől az időponttól kezdve jogosulttá válik az öregségi nyugdíjra.

Az információk származása.

Tájékoztató magyar nyelven.

Hirdetés:

Linkek:

Munkaerő toborzó ügynökségek
Orvosi
Biotechnológia
Biotechnológia
Divatáru
Felsőoktatásban dolgozok
Pénz és bankügy
Pénz és bankügy
Marketing
Marketing
Gyűjtőoldal
Munkaerő Toborzó Ügynökségek hollandul nem beszélőknek
http://www.undutchables.nl/
http://www.dutchisnotrequired.nl/web/nl/services/en/pages/index.html
http://manpower.com/
http://www.elanit.nl/imm/default.aspx?page=2117
http://www.bluelynx.nl/
Munka adatbázisok - holland
http://www.carp.nl/
http://www.monsterboard.nl/
http://www.careerbuilder.nl/NL/Default.aspx
http://www.jobnews.nl/
http://www.nationalevacaturebank.nl/
http://www.medweb.nl/
http://www.vkbanen.nl/
http://www.nuwerk.nl/
http://www.randstad.nl/rnl/werknemer/home/index.xml
http://www.luba.nl/
https://extranet.tempo-team.nl/portal/portalDisplay.do?saucid=MY01
http://www.undutchables.nl/jobs/job-search/?no_cache=1
Munkaerőközvetitők - holland
http://www.flexwerk-uitzendbureau.nl/
http://www.uitzendbureau.nl/vacatures
http://www.unique.nl/56266/default.aspx
Munka adatbázisok - magyar
http://www.jobmonitor.hu/
http://www.profession.hu/
http://www.allasvarazs.info/munka/allasajanlatok/f/2/id/2383
Munkaerőközvetitők - magyar
Gyüjtőoldal
Persolution
Euromunka Kft.
www.munkakozvetitok.com
COVEBO
EUWork Állásközvetítő
CV Centrum Állásajánlatok
Magyar - Holland Munkaközvetítő Iroda
Workania - Hollandia
Hollandmunka
Magyar Munkaközvetítő és Utazási Központ Kft
Workholland
Szociális és Munkaügyi Minisztérium
http://www.employment.gov.nl/
http://home.szw.nl/index.cfm

Keresés a szótárban:

A pillanat holland szava:

hoe(!): hogyan; miként; milyen; miképp

Üzenj nekem:

Ideiglenesen szünetel ...

Lépj be:

E-mail:
Jelszó:
Regisztráció

Holland nyelvtanulás - Játékok, gyakorlók - Könyvespolc - Holland / Magyar fordítás
Vissza - Főoldal - Turistáknak - Ügyintézések - Kirándulások - Hírek - Statisztikák D & P by Aladár, 2009-2011.